- SKOG
- SCAs SKOGAR
- VÄLKOMMEN UT
- VÅRA MÅNGFALDSPARKER
- TJÄDERBERGET
Tjäderbergets mångfaldspark
Tjäderbergets mångfaldspark i Västerbotten är bitvis ganska kuperad med fyra stora höjder. Här finns fina lövskogar, olikåldriga tallskogar och en lämningar från tidigare bebyggelse.
Tjäderbergets mångfaldspark i Västerbotten omfattar 1 303 hektar och gränsar till Tjäderbergets naturreservat. Länsstyrelsen Västerbotten har klassat området som en av de tre mest värdefulla lövvärdestrakterna i länet, eftersom man har hittat många ovanliga arter här som är knutna till just lövträd.
Skiftande skogar
Parkområdet är ganska kuperat med fyra stora höjder som omger Inre Kroksjön och som på en del ställen sluttar brant ned mot myrar och sjöstränder. I dag består skogarna i området främst av en blandning av äldre skog (över 80 år) och ungskog (yngre än 40 år). Den äldre skogen utgörs främst av talldominerade skogar och lövrika blandskogar. Här finns även en del sump- och bäckskogar.
Skogarna är mycket värdefulla för många rödlistade insekter som är beroende av tall och lövträd. Här finns även mindre hackspett, tretåig hackspett, göktyta och en rad olika rödlistade svampar, mossor och lavar.
För att utveckla naturvärdena i parken kommer SCA att till exempel öka andelen lövskog, anlägga naturvårdande skogsbränder, aktivt skapa död ved och lämna vissa områden för fri utveckling.
Parken i siffror
- 1 303 hektar totalt, varav ca 960 hektar är produktiv skogsmark
- 550 hektar ska skötas för att bevara eller utveckla naturvärden
- Trädslagsblandning: 66 % tall, 12 % gran, 15 % lövträd och 7 % contortatall
- 23 % av skogarna har höga naturvärden
- 36 % av skogarna har en medelålder på 90 år eller mer
Rapport: Hotade arter och naturvårdsskötsel i Tjäderberget
Under hösten 2024 besökte insektsexperten Lars-Ove Wikars Tjäderbergets mångfaldspark och Tjäderbergets naturreservat samt några frivilliga avsättningar på SCA-mark nordost om Tjäderberget. Syfet var att med riktade eftersök belägga eventuella förekomster av hotade insektsarter, främst de som har åtgärdsprogram för hotade arter (ÅGP) knutna till lövträd och i mindre omfattning de arter som är knutna till bränder och tall.
Här kan du ta del av rapporten: "Hotade arter och naturvårdsskötsel i Tjäderbergets mångfaldspark och naturreservat, Lycksele och Vindelns kommun"
Luckhuggning - alternativ avverkning
Under vintern 2022 provade SCA och Skogstyrelsen tillsammans en metod för ett kontimnuitetsskosgbruk, med en variant av en luckhuggning i parken. Målet att bevara skogskänslan vid avverkning och undvika större, kala hyggen. Ovanifrån ser det 14 hektar storta området ut som ett schackbräde där skogklädda rutor varvas med avverkade ytor.
Se och göra
- Lämningar av boplatsen Sjölunda, där det en gång stod en Västerbottensgård. Här finns en raststuga med kamin och fyra bäddar som är öppen för besökare som vill övernatta.
- En gammal tjärdal som vittnar om tidigare utnyttjande av skogen.
- Fem tjärnar och två sjöar. Sjöarna har mycket klart vatten som smakar som riktigt källvatten.
- Döda och levande träd med brandljud. Vissa skogar har brunnit nio gånger under de senaste 440 åren.
Vandra
- Runt Spolberget går en 2 km lång naturstig som till stor del går genom skog som varit orörd en längre tid. Här finns många miljöer där rödlistade arter trivs.
- Från Sjölunda kan man vandra en 600 m lång stig längs Inre Kroksjön, som leder fram till den plats där det en gång fanns en fäbod.
- När man kommer in i parken från E12 finns det en lövdominerad skog med en stig runt Lövknösen, som bland annat går genom en gråalskog. Skogen sträcker sig över ungefär 5 hektar och är värdefull för järpe och diverse småfåglar.
Broschyr om Tjäderberget
Ladda hem vår broschyr och läs mer om Tjäderbergets mångfaldspark. Du får tips på fina skogsmiljöer och intressanta besöksmål. I broschyren finns även en karta över parken.
Karta över Tjäderberget
SCA och Länsstyrelsen Västerbotten har tillsammans tagit fram en ny karta över Tjäderbergets mångfaldspark. Kartan är i skala 1:20 000 och passar bra både för dig som vill vandra i parken eller för dig som vill nyttja parken för till exempel orientering.
Hitta hit
Tjäderberget ligger 25 km sydost om Lycksele, på gränsen mellan Lycksele och Vindels kommun. Du når parken via E12.
GPS: 64.442 19.054
Mångfald ger rikare liv
Stiftelsen World Forest Forum besökte parken vinter 2022 och träffade Ulf Hallin, naturvårdsspecialist på SCA, som berättar att variation är nyckelordet för att nå en rikare biologisk mångfald. Stiftelsens syfte är att främja en positiv lokal och global utveckling av människans brukande och förvaltning av skogen.