- SKOG
- AKTUELLT INOM SCA SKOG
- NYHETER OCH ARTIKLAR
Nyheter från SCA Skog
Stor eller liten skogsmaskin?
Stor eller liten skogsmaskin vid gallring är en fråga som ofta diskuteras inom skogsbruket. – En större maskin kan jobba mer effektivt och ger en bra förarmiljö. Den ger också bättre virkesvärde, bland annat tack vare att det blir mindre kapsprickor. Tack vare bra arbetsmetoder och maskinens större bäryta kan markskadorna dessutom minimeras, så resultatet blir lika fint som om en mindre maskin hade gjort jobbet, säger Anna Bylund som ansvarar för verksamhetsutveckling inom SCA Skogs produktionsorganisation.
Lyckad jakt på SCA-mark för kvinnliga jägare
Jakt är en viktig och integrerad del av SCAs skogsskötsel, och varje år säljer SCA ett större antal jakter till utomstående jaktlag. I september hade ett jaktlag med nio kvinnor köpt en femdagarsjakt i Jämtland. Det blev intensiva dagar med både björnkontakt och en skjuten älgtjur. Josefine Jerlström var den som drog ihop jakten och hade ansvaret som jaktledare.
Framtidens skogar börjar med kottplockning
Var fjärde planta som planteras i Sverige kommer från SCAs plantskolor. Och för att få plantor krävs det frön – massor av frön. SCA har därför flera helägda och delägda fröodlingar runt om i Sverige, som man varje år skördar på kottar.
Tio år med Sörgraninge mångfaldspark
SCAs mångfaldspark Sörgraninge i Ångermanland fyller tio år och det präglade en del av årets referensgruppmöte. Det blev en innehållsrik träff med tillbakablickar på bland annat en fångstgrop, katade träd, marksvampar och naturvårdsbränningar.
Mats gödslar för bättre tillväxt och ekonomi
För tolv år sedan gödslade Mats Åhlund ett tallbestånd i Arnemark, nordväst om Piteå. I början av sommaren var det dags för föryngringsavverkning och på trädens årsringar kunde man tydligt se vilken effekt gödslingen hade gett. – Årsringarna blev markant bredare efter gödslingen, så det gav en enorm värdeutveckling. Jag fick både ut mer volym och en större andel timmer, konstaterar Mats.
Referensmöte i Tjäderbergets mångfaldspark
I början av oktober var det åter dags för referensgruppmöte i SCAs mångfaldspark Tjäderberget, Västerbotten. Den diskussionsglada gruppen med 20 deltagare fick bland annat ta del av forskning om katade träd och prata om avverkade contortatallbestånd.
SCA engagerar sig i SE-plantor
SCA har gått in som delägare i SE-teknologin och den pilotanläggning som har utvecklats och drivs av SweTree Technologies. Med SE-teknologin kan man snabbt och effektivt producera fler plantor av det bästa frömaterialet från skogsförädling.
Nya eltimmerbilen i drift
Nu rullar äntligen SCAs nya eltimmerbil med kran i Östavallstrakten. Bilen, som är ett samarbetsprojekt mellan SCA och Scania, är den första i världen som hämtar virke i skogen för vidare transport till en virkesterminal. Den 21 oktober visades bilen upp för media.
Referensgruppträff i Nietsak-Peltovaara mångfaldspark
2024 års referensgruppmöte i SCAs mångfaldspark Nietsak-Peltovaara i Gällivare lockade en liten men entusiastisk skara intressenter. På agendan stod både katade träd och artsök.
Nytt nummer av Din Skog
Din Skog nummer 3 har kommit ut. Njut av 40 sidor om skog, skogsägare och skogsbruk. I detta nummer gör vi bland annat ett besök på en naturvårdsavverkning i en gammal fäbodskog och visar på fördelarna med skogsgödsling.
SCAs skogsmaskinförarutbildning fortsätter i Ånge
Nu har SCA beslutat om en fortsättning för bolagets skogsmaskinförarutbildning. Kommande kurs förläggs till Ånge kommun och med start i dag har intresserade möjlighet att ansöka om en plats.
Fina återställningar av vattendrag på SCA-mark
SCA deltar i flera vattenprojekt i Norrland som syftar till att återställa vattendrag och våtmarker som löper genom vårt markinnehav. Det är en viktig del i naturvårdsarbetet att vara med och bevara och utveckla livsmiljöer och gynna olika arter. I somras slutfördes återställningen av Per-Olamyren och Björkån i Ångermanland.
Verklig drift med fjärrstyrd markberedare från SCA
Nu har en markberedare fjärrstyrts i verklig drift. Den 1 oktober testade Skogforsk en ombyggd maskin som SCA har lånat ut. Maskinen kördes på ett hygge av förare som satt 300 meter ifrån i en koja vid vändplanen.
Stressa av med en alpackapromenad
Det buffas och hummas på skogsstigen där vi kommer gåendes med ett gäng ullfluffiga alpackor i koppel. Deras ägarinna Maria Eriksson ropar uppmuntrande när några alpackor vill stanna och mumsa lite granskott. – Visa tydligt att du vill gå framåt, men mana inte på dem för mycket. Det värsta en alpacka vet är att stressa!
SCA använder AI för digital traktplanering
SCA har lanserat ett nytt verktyg med AI-funktionalitet för digital traktplanering. Under 2023 gjordes tester i liten skala för att kunna skala upp till mer omfattande tester under 2024. – Det är otroligt spännande. Det handlar både om ny teknik och nya arbetssätt som ger oss flera fördelar, säger Magnus Bergman som leder SCA Skogs stab teknik- och digitalisering.
När kommer ni och avverkar? - flera faktorer påverkar tidpunkten
Kontraktet är signerat och din virkesaffär är äntligen i hamn. Men vad händer sedan? Hur vet du när SCAs avverkningslag kommer för att avverka? Här reder Tommy Nordmark, virkesköpare i Piteå älvdal, ut vad det är som påverkar tidpunkten för din avverkning.
Familjen Eriksson samlas kring skogen
Röjning, ”nöjeshuggning” och kartor är glädjeämnen i familjen Eriksson, som har den egna skogen som ett gemensamt intresse. Mamma Stina, dottern Aurora och sönerna August och Emil är skogsägare allihop. – Det är fantastiskt att ha skogen att samlas kring. Förutom att vi ses på plats så har vi en chattgrupp där vi diskuterar skötsel och ny spännande forskning, säger Stina.
Stort intresse för SCAs nya eltimmerbil
Nu har SCAs nya eltimmerbil med kran premiärvisats för en bred publik på mässan Elmia Lastbil. Bilen, som är ett samarbetsprojekt mellan SCA och Scania, blir den första eltimmerbilen i världen som hämtar virke i skogen för vidare transport till en virkesterminal.
Var åttonde tall i Sverige skadas av viltbete
Viltbetesskadorna ligger fortfarande på en för hög nivå och långt ifrån det önskade målet. Det senaste året har 12 procent av de unga tallarna fått skador av bete från älg och andra hjortdjur. Det visar de nationella resultaten från Äbin, Skogsstyrelsens årliga älgbetesinventering, där nästan 50 000 provytor runt om i landet ingår.
Transportmiljön orsakar många vältningsolyckor med timmerbilar
Olyckor där släpet på en timmerbil välter efter en skogsbilväg dominerar av de vältningsolyckor som SCA Skog har haft de senaste sex åren. Det visar ett examensarbete som SCA initierade för att få veta mer om vältningsolyckor. – Vi har jobbat länge med att öka säkerheten för våra åkerier och bidra till tryggare vägar för alla. Studien ger oss viktiga insikter om vältningsolyckor, säger Lars Nolander, logistikchef vid SCA Skog.
Naturlig föryngring – vid perfekta förutsättningar
I de allra flesta fall är plantering den mest effektiva föryngringsmetoden och generellt sett ger det 20 procent mer virkesvolym än naturlig föryngring. Trots det kan naturlig föryngring med fröträd av tall vara ett bra alternativ på vissa trakter. – Men det gäller verkligen att förutsättningarna är optimala. Man behöver framför allt ha koll på att traktens temperatur och vegetationstyp lämpar sig för metoden, säger Leif Johansson, skoglig specialist vid SCA Skog.
Nu startar SCAs skogsmaskinförarutbildning
Den 12 augusti gick startskottet för SCAs unika satsning på en egen utbildning för blivande skogsmaskinförare. Intresset för utbildningen var väldigt stort, med över 210 sökande. Nu väntar intensiva veckor för de 12 kvinnor och män som har blivit antagna.
Ny broschyr om Njurundakustens mångfaldspark
Semestrar du i Sundsvallstrakten i år? Då kan det kanske passa bra med ett besök i SCAs mångfaldspark Njurundakusten, söder om Sundsvall. Det finns en ny parkbroschyr där du kan läsa mer om skogs- och havsmiljöerna och få tips på fina utflyktsmål.
Ny damm för bättre miljö på Torsbodaterminalen
Nu får SCAs virkesterminal i Torsboda en ny och modern reningsdamm för bevattningsvatten. Den nya dammen rymmer 1 500 m³ jämfört med den nuvarande på 170 m³.
Nytt nummer av tidningen Din Skog
Nu har Din Skogs sommarnummer kommit! Läs om familjen Andersson som samlas kring skogen, vad som gäller för naturlig föryngring och följ med på en avstressande alpackapromenad.
Unikt test: 5G-utrustad drönare fjärrstyr skogsmaskin
Med hjälp av en 5G-utrustad drönare, i praktiken en luftburen mobilmast, har en skogsmaskin för första gången kunnat fjärrstyras via 5G-teknologi i terräng med begränsad mobiltäckning. Testet är en del av det forskningsprojekt där Mittuniversitetet samarbetar med Telia, Ericsson, Skogforsk, SCA, Volvo CE och Biometria.
SCA bidrar till i återställningen av Rörströmsälven
SCA är sedan 2021 involverad i det omfattande EU-projektet Ecostreams for LIFE som går ut på att återställa vattendrag i Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Under våren har SCA bytt ut tio vandringshinder i Rörströmsälven, Jämtland.
Delad fastighet gav lyckat generationsskifte
Efter ett välplanerat generationsskifte, där en skogsfastighet delades i två, är bröderna Christer och Lennart Svanholm nöjda skogsägare på var sitt håll. – Det var klokt av far att låta oss äga skogen var för sig. Vet man att ”det här skiftet är mitt” så har man större lust att lägga ned både pengar och svett på att sköta om det, säger Lennart.
SCA utför skogsgödsling
SCA kommer att gödsla på egen skog samt åt privata skogsägare i Västernorrland och Jämtland under 2024. Vi börjar i maj och beräknar vara klara i augusti 2024.
Törskatedrabbad skog
Angreppen av törskate har ökat de senaste åren och värst drabbade är skogar i norra Sverige. I tioårsprojektet ”Demoförsök Törskate” hoppas man kunna bidra med mer kunskap och skötselråd för att bekämpa törskateangripna tallungskogar effektivt. – Kontrollera din skog regelbundet! Tidiga åtgärder är bra, men törskate är en lömsk svamp. Den kan vara svår att upptäcka innan infektionen utvecklats så att den syns ordentligt, och nya tallar kan smittas år efter år, säger Anna Marntell, skogsspecialist och SCAs representant i projektet.
SCA först ut med eltimmerbil i skogen
Hösten 2024 tar SCA nästa steg i arbetet med hållbara virkestransporter, i och med att man inviger ännu en eltimmerbil från Scania. Den nya eltimmerbilen kommer att utrustas med en kran, och ska hämta virke ute i skogen för vidare transport till en virkesterminal.
SCA engagerad i fjärrstyrd markberedningsmaskin
SCA är deltar i ett utvecklingsarbete där målet är en fjärrstyrd markberedningsmaskin. Skogforsk leder projektet och står bakom arbetet i testmiljön medan SCA är markvärd och bidrar med en basmaskin.
SCA satsar på egen kottklängning
SCAs plantskola Wifstamon har haft kottklängningspremiär i vinter. Med en egenutvecklad torkugn och fröseparator kan SCA nu klänga kottar i egen regi för att få fram frön från de egna tallodlingarna.
Botten med toppbrott
På många håll har det snöat rejält i vinter, med följden att en hel del träd har knäckts av tyngden. Vad gör man om man har områden som har drabbats av toppbrott? Och kan man minska risken för att det händer igen? Moa Widman, skoglig specialist vid SCA i Hoting, reder ut frågorna.
Nytt nummer av tidningen Din Skog
I Din Skog nr 1 2024 fokuserar vi på hur man kan minska risken för toppbrott i skogen och hur man kan bekämpa skadesvampen törskate. Och så testar vi digital fartbegränsning på timmerbilar och bjuder på barriga fakta.
Sök SCAs skogsmaskinförarutbildning
För att få fler skogsmaskinförare storsatsar SCA Skog på en unik utbildning i egen regi. Ansökningstiden pågår mellan 15 mars och 14 april. Vi har redan fått många spontanansökningar och nu hoppas vi på ännu fler intresserade, säger Anna Bylund, SCA Skog.
SCA kör vidare med geofencing
Digital hastighetsbegränsning för timmerbilar fungerar bra på sträckor med mycket bebyggelser. Det visar geofencingprojektet som SCA har gjort tillsammans med Trafikverket. Vi fortsätter att nyttja tekniken på både befintliga sträckor och nya, säger Lars Nolander, logistikchef vid SCA Skog.
Aktivt arbete för rikare biologisk mångfald
Sveriges skogar ska utvecklas så att tillväxten och den biologiska mångfalden ökar, ett systematiskt arbete som pågått på SCA under lång tid. Men som nu också är ett uttalat löfte från Skogsindustrierna, där SCA med drygt 200 andra aktörer är verksamma. Löftet har ett stort värde och Ola Kårén, skogsskötselchef på SCA, menar att ett gemensamt arbetssätt och gemensamma mål stärker och ökar värdet på det hållbara skogsbruket.
Enkel hantering med betalningsplaner i Skogsvinge
Nu kan privata skogsägare som är kund hos SCA upprätta och ändra i sina betalningsplaner direkt när de loggar in på skogsvinge.se. Enkelt, smidigt, säkert och tidseffektivt!
4 600 mil för SCAs eltimmerbil
SCAs eltimmerbil fortsätter att transportera virke mellan Gimonäs virkesterminal och Obbola pappersbruk utanför Umeå. Nu har den varit i drift i drygt 1,5 år och allt fungerar som tänkt.
SCA levererade 102,9 miljoner plantor under 2023
2023 blev ännu ett år med omfattande plantleveranser från SCAs plantverksamhet NorrPlant. Under året levererades 102,9 miljoner plantor, vilket är nästan fem miljoner fler plantor jämfört med 2022.
Tre syskon och en skog
De tre syskonen Per-Erik, Bosse och Lena har ägt skog tillsammans sedan 1996 – och de får det att fungera utan några problem. – Vi var helt på det klara med att vi skulle äga tillsammans, och tack vare att vi har valt att leja för alla skötselåtgärder så får vi det att fungera bra, säger Per-Erik, äldst av syskonen och utsedd som ställföreträdare för fastigheten.
Skogsbruksplanen hjälper Maria att sköta sin skog
Skogen betyder mycket för Maria Holmberg i Utnäs i Ångermanland. – Jag älskar den och den är som ett eget väsen. Samtidigt är den en del av min försörjning och jag är noga med att den ska vara välskött. Jag har en skogsbruksplan som nu ska få en ajourhållning. Det blir toppen, för jag följer planen noggrant, säger hon.
Framgångsrik vattenrestaurering på SCA-mark
Rewilding Sweden har återställt delar av Abramsån i Norrbotten, med lyckat resultat. Arbetet som har utförts på SCAs mark innebär bland annat att gamla flottningsrester har återförts till vattendraget för att återskapa naturliga vatten- och strandskogsmiljöer och gynna ett stort antal arter både i och utanför vattnet.
SCA delaktig i ny strategi för naturvårdande skötsel av skog
SCA är en av de aktörer som engagerat sig i Naturvårdsverket och Skogsstyrelsens samverkansarbete med att ta fram en ny strategi för natur- och kulturvårdande skötsel i Sveriges formellt skyddade och frivilligt avsatta skogar. Det här är en milstolpe för svensk naturvård, eftersom det är första gången som vi har en gemensam strategi för naturvårdande skötsel i Sverige, säger Anna Cabrajic, SCAs representant i arbetet.
Åtgärder på SCA-mark gynnar vitryggig hackspett
Den vitryggiga hackspetten fortsätter att öka i Västerbotten. Bakom framgången ligger flera års arbete med att återskapa lövskogar. SCA är en av deltagarna i det projekt som drivs av Länsstyrelsen Västerbotten. Vi är stolta att de åtgärder vi gör på vår mark bidrar till att skapa fina livsmiljöer, säger Ulf Hallin, SCAs naturvårdsspecialist i Västerbotten.
SCA-avverkning gynnar både soldyrkande och skuggtåliga arter
SCA har testat en avverkningsmodell i Sörgraninge mångfaldspark som både gynnar arter som vill ha det ljust och arter som föredrar skugga. Det gör stor nytta för den biologiska mångfalden.
Christers satsning på vindkraft en lönsam affär – till slut
Christer Nilsson i Boliden har länge sett potentialen i vindkraft och efter att ha kämpat i många år har han nu vindkraftverk på en del av sin mark i Fjällboda, nordväst om Skellefteå. Tillsammans med några andra markägare arrenderar han ut mark till FuGen, ett företag inom förnybar energi. – Vindkraften gör att jag får ut mer av min skog. Jag får ett bra kassaflöde i mitt skogsbruk liksom snöröjda åretrunt-vägar som gör det lätt att komma ut på fastigheten, säger Christer nöjt.
All time high för marksvampar i Sörgraninge
24 naturvårdsarter av marksvampar, varav tre nya arter. Det blev resultatet av årets uppföljning i naturvårdsbränd sandtallskog i SCAs mångfaldspark Sörgraninge. I år var det verkligen ett toppenår, konstaterar Mikael Berg, naturvårdsspecialist vid SCA och som arbetar mycket med parken.
Alternativa åtgärder i fokus på möte i Njurundakusten
Referensgruppmötet i Njurundakustens mångfaldspark lockade flera olika intressenter. Under dagen diskuterades bland annat hyggesfritt skogsbruk i anslutning till SCAs skogsstig. – Det var en bra uppslutning och jag uppskattar mixen mellan myndigheter och ideell naturvård, sa Gustaf Nilsson, naturvårdsspecialist vid SCA och ansvarig för parken.
Givande samtal på referensmöte i Tjäderbergets mångfaldspark
I slutet av september var det dags för det årliga referensgruppmötet i SCAs mångfaldspark Tjäderberget, Västerbotten. Under dagen besökte gruppen, som består av olika intressenter, en luckhuggning i contortatallskog, lövrestaurering och en planerad bränning.
Nytt nummer av tidningen Din Skog
Din Skog nummer 3 möter du skogsägare som satsat på vindkraft och får veta mer om hur det är att vara skogsägare på distans. Dessutom tipsar vi om skogsägarens verktygslåda och vad du behöver för att mäta och få bra koll på din skog.
Ordning och reda när SCA bygger broar
SCA har tillsammans med Sveaskog och Stora Enso tagit fram en standardbro som ska underlätta skogsnäringens brobyggen och som även klarar Trafikverkets krav. SCA Skogs vägspecialister vid Väg och kross ser till att det är ordning och reda på arbetsprocessen för att brobyggena ska gå smidigt och bli kostnadseffektiva.
Sällsynta insekter lever på SCA-mark i Norrbotten
Flera sällsynta insekter som trivs på gammal lövved har hittats på SCA-mark i Bodens och Luleå kommun. Insekterna registrerades i tre områden som är rika på lövträd vid en inventering som insektsexperten Lars-Ove Wikars gjorde på uppdrag av SCA.
Insektsstudie i SCAs mångfaldspark Njurundakusten
Hur påverkas insektsfaunan av en naturvårdsbränning jämfört med manuella naturvårdsåtgärder? Det vill insektsspecialisten Lars-Ove Wikars ta reda i samarbete med bland annat SCA genom att använda mångfaldsparken Njurundakusten utanför Sundsvall.
SCA satsar på unik maskinförarutbildning
Det behövs fler skogsmaskinförare. Därför gör SCA Skog en stor satsning på en utbildning i egen regi. De som får gå i utbildningen kommer att bli avlönade och få möjlighet till provanställning hos SCA eller hos en SCA-entreprenör.
SCA blir helägare till Gällö Timber
Efter 13 år som delägare av Gällö Timber blir SCA helägare till sågverket och Gällö Skog. För dig som skogsägare blir skillnaderna inte så stora efter affären. – Gällö Skog kommer att fortsätta som det bolag det är i dag och serva skogsägare som vill sälja virke, avverka eller göra andra skogliga åtgärder, säger Viktoria Lindstrand Munkby, marknadschef vid SCA Skog.
Dags att avverka gran?
Skogsbruk är generellt en process där man har ganska gott om tid på sig för att göra olika åtgärder. Men det finns undantag – och föryngringsavverkning i granskog är ett av dem. – Äldre granskogar kan tappa mycket av sitt ekonomiska värde om man väntar för länge med avverkningen, och det kan gå riktigt snabbt. Röta, granbarkborre och vindfällen är några saker som kan ställa till det rejält, säger Martin Uddh, SCAs virkesköpare i Ljusdal med omnejd.
Jan och Johanna väckte barnens skogsintresse
Hur får man barnen att intressera sig för skogsfastigheten och vilja ta över den en dag? Det är något som många funderar över. Genom att ordna årliga skogsdagar och låta barnen sommarjobba i skogen har Jan och Johanna Wiklund lyckats väcka nyfikenheten hos sina tre barn. – Vi försöker att visa hur härligt det är att vara i skogen och samtidigt förmedla kunskap om hur man sköter om den, säger Jan.
Nytt nummer av tidningen Din Skog
Nu har Din Skogs sommarnummer kommit ut. Den här gången kan du bland annat läsa om hur man väcker barnens skogsintresse, vikten av att värna skogens kulturarv och så har vi besökt en restaurang bland tall och gran.
SCA värnar naturvärden i Lögdö bruk
Under våren har SCA påbörjat flera naturvårdande åtgärder i Lögdö bruk, ett gammalt bruksområde i Timrå kommun. Målet är att bland annat att gynna lövskog, med fokus på gråal, och att bevara den fridlysta växten sötgräs.
Hyggesfria metoder – ett komplement till trakthyggesbruk
SCA ser hyggesfritt, eller alternativa skötselmetoder, som ett bra komplement till dagens trakthyggesbruk och vi har använt oss av dem i 20 års tid. Metoderna kan vara bra när man till exempel vill värna höga naturvärden och utveckla den biologiska mångfalden.
SCA utför skogsgödsling
SCA kommer att gödsla på egen skog i Västerbotten och Norrbotten samt åt privata skogsägare i Norrbotten. Vi börjar i juni 2023 och beräknar vara klara i augusti 2023.
Mikael och Helena lär känna sin fastighet
Efter att ha väntat länge på att den rätta fastigheten skulle dyka upp, så är Helena Bergdal och Mikael Johansson äntligen nyblivna skogsägare. De konstaterar att det är en härlig känsla att äga skog, men också mycket nytt att sätta sig in i. – Vi försöker att vara ute i vår skog så mycket som möjligt för att lära känna den. Att ha bra rådgivare är också viktigt, säger Helena.
Nytt nummer av tidningen Din Skog
Årets första nummer av Din Skog är här och har fokus på nyblivna skogsägare. Virkesköparen Maria Lundgren ger många praktiska tips till de som nyss har blivit med skog och du möter Helena och Mikael som precis håller på att lära känna sin nya fastighet i Husum.
Världspremiär för SCAs eltimmerbil i skogen
SCA har prövat att köra eltimmerbilen till skogen för att hämta virke i skogen. Det är första gången någonsin som en eltimmerbil används praktiskt ute i skogen. Normalt kör bilen mellan Gimonäs virkesterminal och Obbola pappersbruk.
Skogsbruksplanen hjälper Maria att både bruka och bevara
När Maria Holmlund köpte sin fastighet i Jämtland var det en dröm och ett mål som gick i uppfyllelse. Ambitionen är att både bruka och bevara, och skogsbruksplanen är ett viktigt verktyg för att lyckas med det. – Jag ser planen som ett levande dokument som hjälper och guidar mig, säger Maria.
Lovande fältkörningar med Centipeden på SCA-mark
Under några veckor har SCA testkört konceptmaskinen Centipede, som Komatsu och åtta svenska skogsbolag står bakom - med lovande resultat. Maskinen ses som framtidens hållbara skogsmaskin och kombinerar skonsamhet, ökad produktivitet och förbättrad förarmiljö.
Roger maxar tillväxten
Tillväxt och lönsamhet. Det är målen när Roger Levander i Piteå brukar sin skog. Åtgärder som röjning, gödsling och vägbyggen är viktiga steg för att han ska nå dit. – Och en bra plantering så klart. Tid är pengar när det gäller skog, så man har mycket att vinna på en effektiv föryngring, säger Roger.
Digitala hastighetshinder för säkrare virkestransporter
SCA och Trafikverket testar geofencing på ett 40-tal timmerbilar som trafikerar vissa utvalda vägar i Jämtland och Västernorrland. Geofencing innebär att hastigheten automatiskt begränsas när bilen kör in i en specifik zon. – Det här ligger helt i linje med vårt säkerhetsarbete och att värna närmiljöer som vi trafikerar, säger Lars Nolander, logistikchef på SCA Skog.
Positiva resultat för fågellivet efter lövgynnande avverkning
En naturvårdsavverkning för att gynna lövskog som SCA utförde i västra Medelpad under 2020 har redan gett vissa positiva resultat. Tanken var att även gynna fåglar som trivs i ljusa, soliga lövskogar och det verkar som om flera fågelarter svarar snabbt på SCAs åtgärd. Det visar den inventering som BirdLife Medelpad har gjort.
Skogsbruksrevisionen ger positivt besked för SCAs hantering av avvikelser
SCAs åtgärdsplaner för att hantera de stora och små avvikelserna som identifierats inom ramen för revisionen av skogsbruksstandarden PEFC har godkänts av revisorn. Som en följd av det har ansökan om ett nytt PEFC FM-certifikat åt SCA Skog lämnats in.
Allt tas tillvara – inget slösas bort
Sågverk som tar vara på varje millimeter av sågtimret på bästa sätt och industrier som förädlar massaveden på bästa sätt. Det är viktigt för att stärka värdet på SCAs skogar över tid. – Det är också centralt att vi sköter skogarna så att de både får hög tillväxt och producerar virke med god kvalitet. Samtidigt ska vi naturligtvis värna den biologiska mångfalden och många andra värden i våra skogar, säger Jonas Mårtensson, affärsområdeschef SCA Skog.
Svenska skogens nettoexport fyra gånger större än tillverkningsindustrins
Skogsnäringen beskrivs ofta som stor och viktig för svensk ekonomi, regioner och kommuner – men det är inte alltid så lätt att förstå varför det är så och vad de olika begreppen betyder. Därför har SCA bett Klas Eklund, nationalekonom och författare, att förklara skogsnäringens bidrag till ekonomin.
Naturvårdsbränning har gynnat krävande marksvampar
SCAs naturvårdsbränning av sandtallskog i Sörgraninge mångfaldspark har gynnat förekomsten av marksvampar. Det visar de årliga inventeringar som har gjorts sedan 2018. Efter bränningen har flera krävande sandtallsarter kommit fram med sina fruktkroppar, men deras uppträdande kan variera mellan åren.
Revision av skogsbruksstandarder genomförd hos SCA
SCAs skogar är sedan många år certifierade enligt de internationella systemen för skogsbrukscertifiering, Forest Stewardship Council, FSC och Programme for the Endorsement of Forest Certification, PEFC.
Sällsynt skalbagge hittad i SCAs mångfaldspark
Den extremt sällsynta skalbaggen rödhalsad brunbagge finns i Tjäderbergets mångfaldspark nära Lycksele. Det visar ett fynd som en forskare från SLU gjorde i somras. Arten har aldrig tidigare hittats i Västerbotten och den är klassad som starkt hotad.
Kalhyggen blir kolsänkor redan inom tio år efter avverkning
Skogen som kolsänka - resultat från ny studie.
Fullt möjligt med autonom markberedning och plantering
Det är möjligt att skapa en självstyrande maskin för markberedning och plantering. Det visar samverkansprojektet Autoplant. Efter testkörningar med den nya tekniken på SCA-mark i höstas redovisar nu projektet sina resultat.
SCA gör åtgärder för flodpärlmusslan
SCA är en av flera deltagare i det omfattande vattenvårdsprojektet LIFE Revives som går ut på att återskapa bestånd av flodpärlmussla och dess livsmiljö i norra Sverige. Under året har vi tagit bort gamla trummor och ersatt dem med smarta och kostnadseffektiva valvbågar som bidrar till att återskapa en naturlig bäckbotten där fisken kan vandra, vilket gynnar musslan.
Många återvätade våtmarker på SCA-mark
Våtmarker fungerar som naturens eget reningsfilter och fyller därför en viktig funktion i skogslandskapet. SCAs ambition är att öka insatserna för återvätade våtmarker och gynna biologisk mångfald, minska utsläpp av klimatgaser och öka våtmarkernas buffrande förmåga att behålla vattnet i landskapet.
Hyggesfritt i fokus på möte i Tjäderberget
Vid SCAs årliga referensgruppmöte i Tjäderbergets mångfaldspark diskuterades bland annat hyggesfria metoder och hur SCA bäst kan sköta en gammal fäbodplats. – Det blev en bra dag med givande diskussioner, säger Ulf Hallin vid SCA.
Ständigt lärande på Sörgraninges referensmöte
2022 års referensgruppmöte i Sörgraninge mångfaldspark i Ångermanland bjöd på givande diskussioner där gruppen bland annat besökte ett asprikt område och ett försök med blädning. Det blev en intressant och rolig dag, tack vare alla engagerade intressenter.
Noggrann planering vid avverkning i skärgården
Att ta båten till jobbet hör inte till vanligheterna för den som jobbar i skogen. Men under hösten blev det vardag för SCA-personal och ett par avverkningslag som jobbat på ön Baggen i Piteå skärgård. – Att avverka på en ö tog logistikplaneringen till en ny nivå, men samtidigt var det en otrolig upplevelse, säger Agnes Källman, produktionsledare vid SCA Skog.
Varningssystem på SCAs markberedare skyddar lämningar
SCA är först ut i skogsbranschen med ett varningssystem i markberedningsmaskinerna för att skydda forn- och kulturlämningar. Tack vare blinkande ljus i annan färg får föraren veta när maskinen kommer nära en lämning, och kan på så vis se till att inte skada den. – Det här är revolutionerande och innebär ett stort steg framåt för vårt arbete med att minska skadorna, säger Ulla Sandenér, avdelningschef för SCAs skogsvård.
Årsmöte i Tjäderbergets mångfaldspark
Årets referensgruppmöte i Tjäderbergets mångfaldspark i Västerbotten hade fokus på naturvårdande skötsel. Tack vare en bra uppslutning av olika representanter som på något sätt är engagerade i parkens utveckling blev det en lyckad dag.
Älgjakt för tjejer på SCA-mark
Tio jaktintresserade tjejer deltog på en älgjakt som SCA arrangerade i Piteåtrakten i början av oktober. Syftet var att nå fler kvinnor som vill jaga älg. – Jakten blev väldigt lyckad, med många positiva omdömen från dem som var med, säger Sabine Pfeffer, SCAs viltförvaltare i Norrbotten och nordöstra Västerbotten.
Carl Christians skogsportfölj växer
För drygt fyra år sedan köpte Carl Christian, Calle, Ottander sin första skogsfastighet. Han såg det som en långsiktig investering och en extra pensionsinkomst. Nu har han köpt fler fastigheter, med tanken att skapa en portfölj av skog. Han är dessutom i slutfasen med att skaffa sig en examen i skogsvetenskap. – Att jag även skulle få en sådan känslomässig koppling till min skog som jag har fått, det trodde jag nog inte, säger Calle.
Årsmöte i Nietsak-Peltovaara mångfaldspark
Årets referensgruppmöte i SCAs nordligaste mångfaldspark Nietsak-Peltovaara ägde rum i slutet av september. Katade tallar, tjärdalar och återställning av våtmarker var några av dagens ämnen. – Vi hade en bra träff med många intressanta diskussioner, säger Mariana Jussila-Wahlberg, SCAs naturvårdsspecialist som ansvarar för parken.
Följ med in i SCAs växthus, här skapar vi 100 miljoner kolbindande träd varje år
På SCAs plantskolor växer det så att det knakar. Varje år ser ungefär 100 miljoner plantor dagens ljus på SCAs eget “skogs-BB”. Plantor som så småningom växer upp, binder koldioxid och tillsammans bildar framtidens skogar.
Fyra frekventa myter om skogen
Skogsbruket är viktigt för Sverige och dess starka roll i samhällsekonomin ger näringen en central roll i samhällsdebatten. Det offentliga samtalet omgärdas inte sällan av skarpa påståenden och tvärsäkra slutsatser – som ofta är missvisande och ibland rent av falska.
Möte i Märlingsberget med fokus på naturvård och contorta
I slutet av augusti var det dags för referensgruppmöte i SCAs mångfaldspark Märlingsberget i Jämtland. Under mötet träffades olika intressenter som är engagerade i parken för att diskutera utförda och kommande åtgärder. I år blev det extra fokus på naturvård och contortatallens närvaro i parken.
SCA skyddar stora skogar i Norrbotten genom historiskt avtal
SCA har under decennier förvaltat skogsområden med höga naturvärden i Jokkmokks kommun. I veckan, den 19 september, presenterades en överenskommelse om formellt och långsiktigt skydd där totalt 1 114 hektar blir reservat eller naturvårdsområden.
SCA och Medelpads botaniska förening samarbetar
SCA och Medelpads botaniska förening har tecknat ett treårigt samarbetsavtal. Föreningen ska inventera förändringar i artsammansättningen av kärlväxter efter en naturvårdsavverkning som SCA har gjort i västra Medelpad.
SCA ger 85 000 kronor i stöd till Ukraina genom virkesauktion
SCA matchar den andel av försäljningspriset som Arvidsjaurs allmänning skänker som stöd åt drabbade av kriget i Ukraina. Det innebär 85 000 kronor utöver de 180 000 som virkesauktionen bidrog med. - Situationen i Ukraina är fruktansvärd och vi är glada för att initiativet från allmänningarna skapat ett bra sätt att konkret bidra till de verksamheter som jobbar för att hjälpa de drabbade av krigets fasor, säger Jonas Mårtensson, affärsområdeschef på SCA Skog.
Naturskyddsföreningen i Vindeln besökte SCAs mångfaldspark
Innan sommaren gjorde Naturskyddsföreningen i Vindeln ett studiebesök i Tjäderbergets mångfaldspark. Föreningen har länge varit representerad i parkens referensgrupp och en trogen deltagare på de årliga träffar som SCA anordnar. Syftet med studiebesöket var att sprida information om parken till fler medlemmar i föreningen.
SCA-entreprenör skapar jobb åt kvinnor från Ukraina
Kriget i Ukraina påverkar många skogsvårdsentreprenörer, som inte kunnat anställa tillräckligt med personal. Åke Backman i Älvsbyn har bara fått tag i en bråkdel av sin personal, men en del kunde lösas tack vare att han anställde kvinnor som flytt från Ukraina. – Jag har sju kvinnor från Ukraina som arbetar för mig och sedan låter jag ytterligare några kvinnor med småbarn bo i mina hus, som ändå står tomma på grund av personalbristen, säger Åke.
Nu är SCAs världsunika eltimmerbil från Scania i drift
För att ytterligare förstärka den hållbara värdekedjan har SCA tillsammans med Scania utvecklat världens första eltimmerbil med en kapacitet att bära 80 ton. SCA har som mål att hela värdekedjan ska bli fossilfri. SCA är väldigt glad över att tillsammans med Scania kunna bryta ny mark för att göra de allra tyngsta transporterna fossilfria.
Vitryggig hackspett häckar på SCA-mark
Det finns häckande vitryggig hackspett på SCA-mark i Västerbotten. Den mycket sällsynta hackspetten har stora krav på sin livsmiljö och SCA har gjort flera åtgärder i området för att försöka gynna den. Det arbetet verkar nu äntligen ha gett resultat.
Skogens dubbla positiva klimateffekt
Skogen binder stora mängder koldioxid när den växer. Men den gör också stor klimatnytta när den har avverkats, eftersom skogens produkter ersätter fossilbaserade produkter så att olja och kol kan lämnas kvar under jord. – Vi måste väga in båda parametrarna för att kunna fatta politiska beslut som gör störst nytta för klimatet. Till hjälp finns det en beräkningsmodell som ser till helheten, säger Peter Holmgren som är expert på skog och klimat.